Fermierii români aleg lucerna pentru că este o cultură ușor de înființat și întreținut care se valorifică ușor și repede.
În afară de materie furajeră pentru animale, lucerna este importantă și pentru asolament - cu noile reguli europene,
fermierii sunt aproape obligați să introducă o leguminoasă în rotație. Un alt avantaj al lucernei este că
îmbunătățește fertilitatea solului. După 4-5 ani de lucernă, solul este cu mult mai fertil și afânat datorită rădăcinilor
de lucernă, care se extind în sol până la un metru adâncime. Lucerna îmbunătățește concentrația de azot a solului, așa cum fac toate leguminoasele.
Alegerea unui soi potrivit
Când discutăm de cultura de lucernă, cea mai importantă verigă pentru fermier o reprezintă sămânța. Deoarece în
cazul lucernei discutăm de o investiție pe 4 sau 5 ani, este important să alegem cea mai bună varietate, de cea mai
bună calitate, acesta fiind cel mai important aspect. De aceea, noi am ales LETIZIA.
O sămânță de calitate superioară poate însemna o investiție mai mare pe termen scurt dar și un câștig însemnat pe
termen lung. Orice compromis la calitatea soiului sau la procesarea seminței înseamnă că după 2-3 ani densitatea
plantelor de pe câmp scade și fermierul este obligat să însămânțeze