Genetica și schemele de fertilizare de la Rodbun pot fi soluția unor culturi stabile, producții mari și profit. Este și cazul lui Vergil Colcea, un fermier din Golenți, județul Dolj. Produsele Rodbun ajută agricultorii atunci când vremea nu este favorabilă.
În ferma pe care o administrează, care cuprinde 468 de hectare, Vergil Colcea aplică atât genetica, cât și schemele de fertilizare de la Rodbun.
Pentru cultura de orz, fermierul a folosit soiul Heidi, pe care l-a descoperit în urmă cu 3 ani și care îi asigură randamente de 8 tone/ha.
Caracteristicile pe care agricultorul din Dolj le apreciază cel mai mult la această cultură sunt rezistența la secetă și la cădere.
Fermierul ne-a dezvăluit și tehnologia de cultură:
”În cultura de orz am folosit de două ori tratament cu foliar, o dată cu Fertilland Aminofeed Super, când masa foliară era mai generoasă, și cu un tratament de Fertilland Azot lichid, tot într-o cantitate, într-o normă de 4 l / ha. Solele sunt extrem de curate, din punct de vedere al buruienilor, și extrem de sănătoase. Este pentru prima dată, cred, în ultimii ani când tot aparatul foliar este verde crud, ” a declarat Ionuț Colcea.
Fertilland Bor Maxx – nutriția cheie pentru o rapiță profitabilă
Și pentru cultura de rapiță, la ferma din Golenți au fost aplicate tehnologii din portofoliul Rodbun. Fertilland Bor Maxx este produsul care a făcut diferența între câștig și pierdere.
Produsul are în compoziția sa 140 gr/L Bor + ME(Zn 0.14%, Mn 0.014%, Fe 0.026%, Cu 0.26%). Borul îndeplinește în plantă funcţia de element constructiv, fiind necesar la formarea ţesuturilor și pereţilor celulari. Influenţează pozitiv formarea organelor de reproducere, înflorirea și fructificarea.
Adaosul de microelemente, cupru, mangan și zinc sunt necesare pentru atingerea producţiilor mari la cultura de rapiță și floarea soarelui. Acestea previn eventualele carențe exact în momentul de consum maxim pentru plantă – perioada de înflorire, polenizare. Aceste microelemete ajută planta în procesul de dezvoltare, astfel încât aceasta este mai puțin afectată chiar și în condiţii de secetă.
Zincul are rol în sinteza clorofilei, sporirea rezistenţei la secetă, în fecundare și în fixarea azotului. Manganul are rol stimulator în creșterea plantelor, în formarea florilor, în sinteza vitaminelor și glucidelor. Fierul joacă un rol vital în procesul de sinteză al clorofilei, respirație și fixarea azotului. Cuprul este esenţial tuturor plantelor, el avand rol în sporirea rezistenţei la secetă și în aprovizionarea cu apă. Controlează respiraţia și sinteza proteinelor.